Sernik rumowy z rodzynkami

0 (0 ocen)

Sernik waniliowy z dodatkiem rodzynków i delikatną rumową nutą.

Składniki:

  • 1kg białego sera
    100g masła
    6 jajek
    2 budynie waniliowe
    150g cukru
    150g rodzynek
    100ml rumu
    Ciasto:
    170g mąki pszennej
    90g masła
    1 żółtko
    2 łyżki cukru
    2-3 łyżki zimnej wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik rumowy z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik rumowy z rodzynkami 1. Ciasto: do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy masło i palcami ucieramy aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Następnie dodajemy żółtko i zimną wodę. Zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
    Masa serowa: do miski wkładamy pokruszony ser biały, cukier, wbijamy żółtka i na wysokich obrotach miksujemy 5 minut. Następnie wlewamy roztopione i ostudzone masło ,rum, wsypujemy budyń i miksujemy kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy ubite białka, rodzynki i delikatnie mieszamy.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na prostokątną blachę (28cmx22cm), nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wylewamy masę serową. Pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rodzynki Rum Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować