Justyna Dragan
Letni serniczek na zimno z truskawkami i galaretką na spodzie z okrągłych biszkopcików. Bez pieczenia, prosty i przyjemny w przygotowaniu! W upalny dzień duży kawałek takiego ciacha będzie trafnym rozwiązaniem ;).
4.5 (141 ocen)
Sernik na zimno z truskawkami to absolutna klasyka czerwcowych spotkań przy stole. Słodki, lekki, orzeźwiający - można go przygotować na wiele sposobów, ale wszystkie łączą podstawowe składniki. Cienki, najczęściej ciasteczkowy spód, serowa masa, słodkie truskawki. Spód zwykle jest jasny, przygotowany z pokruszonych herbatników lub innych kruchych ciasteczek i masła, ale czasem dodaje się do niego też czekoladę lub orzechy. Można też zamienić herbatniki na biszkopty i nadać ciastu jeszcze więcej lekkości.
Sernik na zimno z truskawkami będzie jeszcze lepszy, jeśli zadbasz o najwyższą jakość masy serowej. Można użyć do tego doskonałego twarogu, dodać do niego śmietankę, masło lub zastąpić go tłustym włoskim serem mascarpone, delikatną ricottą albo kremowym serkiem typu philadelphia o lekko słonym posmaku. Przepisów jest wiele i obejmują one wiele dodatków - poza cukrem i wspomnianą śmietaną czy masłem, możecie w nich znaleźć także jajka. Masę "ścina" żelatyna lub - w wersji wege - agar, czyli żelująca substancja pozyskiwana z wodorostów.
Do masy serowej wpadają jędrne i pyszne truskawki w dowolnej ilości (nie żałuj sobie!), a wierzch często wieńczy czerwona galaretka - tak wygląda najsłynniejszy sernik na zimno z truskawkami. Jeśli nie przepadasz za sklepową galaretką, możesz zrobić domową - łącząc sok lub przecier z owoców z żelatyną lub agarem. Jeśli zamierzasz całkowicie z niej zrezygnować, pamiętaj, że wystające z sera truskawki mogą szybko zacząć się psuć - sernik na zimno z truskawkami trzeba w takim przypadku szybko zjeść!
Komentarze