Spód: 250-300 g herbatników maślanych
70 g masła
Masa serowa: 1 kg chudego sera zmielonego dwukrotnie lub z wiaderka
1 szklanka mleka w proszku (niegranulowane)
5 łyżeczek żelatyny
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru pudru (lub więcej)
250 ml śmietany kremówki
galaretka
owoce
Sernik na zimno z mlekiem w proszku.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stopić. Ciastka zmielić, wymieszać z masłem. Masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem i docisnąć. Odłożyć do lodówki, by spód nieco stwardniał.
2.Żelatynę wsypać do zimnego mleka, podgrzewając rozpuścić. Przestudzić.
3.Część sera włożyć do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać. Całość przełożyć do reszty sera.
4.Wymieszać z cukrem i mlekiem w proszku. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy serowej.
5.Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Włożyć do lodówki aby stężała.
6.Ułożyć na wierzchu owoce i zalać tężejącą galaretką.
Komentarze