Kawowy sernik na zimno z mlekiem w proszku i galaretką

  • wyświetlono: 1558 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest po prostu rewelacyjne. Łatwe do zrobienia, bardzo elegancko wyglądające, i przepyszne. Z mocno wyczuwalnym smakiem kawy, mleka w proszku. Całość wieńczy galaretka z okrągłymi biszkoptami.

P1018962_Fotor
  • 30 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI
*Przepis na dużą blaszkę około 25x35cm

(SZKLANKA U MNIE TO ZAWSZE 250ML)

BISZKOPT KAKAOWY

-3 jajka
-0,5 szkl cukru
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżki kakao ciemnego
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

MASA SEROWA

-1 kg sera w wiaderku
-1 szkl cukru pudru
-1,5 szkl mleka w proszku pełnego
-500ml śmietanki 30%
-3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
-200 ml gorącej wody
-2,5 łyżki żelatyny

DODATKOWO

-biszkopty okrągłe około 200g
-2 galaretki pomarańczowe
-800ml gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Kawowy sernik na zimno z mlekiem w proszku i galaretką

  • 1. BISZKOPT
    Oddzielamy żółtka od białek-białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.
    Dodajemy mąkę, proszek, kakao-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.
    Dno blaszki wykładamy papierem, rozprowadzamy ciasto. Ja biszkopt piekłam 13 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.


    Upieczony biszkopt studzimy i opcjonalnie nasączamy kawą.


    MASA SEROWA

    Do miseczki dajemy kawę i żelatynę i 200ml gorącej wody, wszystko mieszamy i studzimy by było letnie.


    W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy 1 kg sera z wiaderka-miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mleko w proszku-miksujemy.


    Na koniec dodajemy ostudzona żelatynę z kawą, wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach. Masę przelewamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy na około 20 minut do lodówki by zaczęła tężeć.


    2 galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odlewamy trochę do miseczki-do maczania biszkoptów.

    Wyciągamy ciasto, w odlanej mniejszej części galaretki maczamy szybko biszkopty (tak by nie nasiąkły galaretką) i układamy je na tężejącej masie serowej.
    Wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką.
    Ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się stężało, a smaki "przegryzły"
    Sernik jest na prawdę wspaniały. Kremowy, stabilny, z wyraźnym smakiem mleka w proszku i kawy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkabiszkoptsernikkawamleko w proszkusernik na zimno

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z mlekiem w proszku

Dodane przez: babka w formie

Sernik lekki z mlekiem w proszku

Zaskakująco puszysty i delikatny,...

Ciasto kawowe z mlekiem w proszku

Dodane przez: Ivana

Ciasto kawowe z mlekiem w proszku

Ciasto nie wymagające pieczenia...

Śmietankowy sernik z mlekiem w proszku

Dodane przez: renatka23_2008

Śmietankowy sernik z mlekiem w proszku.

Najdelikatniejszy sernik jaki jadłam.

sernik na zimno

Dodane przez: katarzynagotuje

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami

Przepis podawany na skype od Teściowej.

ciasto kawowe

Dodane przez: katrinaM24

ciasto kawowe z mlekiem w proszku bez pieczenia

pyszne ciasto z nutką kawy, z biszkoptami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE