Kawowy sernik na zimno z mlekiem w proszku i galaretką

4.48 (206 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest po prostu rewelacyjne. Łatwe do zrobienia, bardzo elegancko wyglądające, i przepyszne. Z mocno wyczuwalnym smakiem kawy, mleka w proszku. Całość wieńczy galaretka z okrągłymi biszkoptami.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    *Przepis na dużą blaszkę około 25x35cm

    (SZKLANKA U MNIE TO ZAWSZE 250ML)

    BISZKOPT KAKAOWY

    -3 jajka
    -0,5 szkl cukru
    -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -pół łyżki kakao ciemnego
    -3/4 szkl mąki pszennej tortowej

    MASA SEROWA

    -1 kg sera w wiaderku
    -1 szkl cukru pudru
    -1,5 szkl mleka w proszku pełnego
    -500ml śmietanki 30%
    -3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
    -200 ml gorącej wody
    -2,5 łyżki żelatyny

    DODATKOWO

    -biszkopty okrągłe około 200g
    -2 galaretki pomarańczowe
    -800ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.48 (206 ocen)

Kawowy sernik na zimno z mlekiem w proszku i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Oddzielamy żółtka od białek-białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.
    Dodajemy mąkę, proszek, kakao-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.
    Dno blaszki wykładamy papierem, rozprowadzamy ciasto. Ja biszkopt piekłam 13 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.


    Upieczony biszkopt studzimy i opcjonalnie nasączamy kawą.


    MASA SEROWA

    Do miseczki dajemy kawę i żelatynę i 200ml gorącej wody, wszystko mieszamy i studzimy by było letnie.


    W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy 1 kg sera z wiaderka-miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mleko w proszku-miksujemy.


    Na koniec dodajemy ostudzona żelatynę z kawą, wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach. Masę przelewamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy na około 20 minut do lodówki by zaczęła tężeć.


    2 galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odlewamy trochę do miseczki-do maczania biszkoptów.

    Wyciągamy ciasto, w odlanej mniejszej części galaretki maczamy szybko biszkopty (tak by nie nasiąkły galaretką) i układamy je na tężejącej masie serowej.
    Wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką.
    Ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się stężało, a smaki "przegryzły"
    Sernik jest na prawdę wspaniały. Kremowy, stabilny, z wyraźnym smakiem mleka w proszku i kawy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Kawa Mleko Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować