Sernik na zimno "kryształek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą galaretkę osobno rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody, po przestudzeniu wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po zastygnięciu galaretki pokrój w prostokąty lub kwadraty.
2 czerwone galaretki rozpuścić jak podano na opakowaniu i zostawić do dekoracji na wierzch sernika.
2.Żelatynę wsyp do szklanki, zalej zimną wodą i wymieszaj. Odstaw do napęcznienia. W garnku zagotuj mleko z cukrem i odstaw aż lekko przestygnie. Włóż do ciepłego mleka żelatynę i wymieszaj, tak aby się rozpuściła i nie było grudek.
3.Do miski włóż 1 kg sera , cukier waniliowy oraz 1 szklankę zimnego mleka. Miksuj na średnich obrotach. Następnie letnie mleko z żelatyną wlej cienkim strumieniem do masy serowej miksując wszystko dokładnie, aby masa się nie zważyła.
4.Formę wykładamy folią spożywczą. Na dno układamy jedno przy drugim ciastko petit-bery. Wykładamy połowę kolorowych galaretek.
5.Drugą połowę galaretek dodajemy do masy serowej ,delikatnie mieszając łyżką i szybko wylewając do formy.
6.Równo wygładzamy całą powierzchnię. Uwaga masa szybko tężeje po dodaniu zimnych galaretek.
7.na koniec zalewamy sernik przestudzoną galaretkę.
Włóż do lodówki do całkowitego stężenia
Komentarze