Sernik na zimno w słoiku

4.5 (183 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo fajna i romantyczna propozycja na deser we dwoje lub ze znajomymi podana w ciekawy sposób jak na sernik. Taki deser zamknięty w słoiku spokojnie można zabrać ze sobą na piknik lub do pracy i podjadać w wolnej chwili.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • porcja na 3-4 słoiczki o pojemności 300ml

    0,5kg sera na sernik
    300ml kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    3 rodzaje kolorowych galaretek
    3 łyżki cukru pudru
    dowolne kruche ciastka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Sernik na zimno w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kolorowe galaretki 1. Każdą galaretkę przygotuj osobno w miseczce z 350ml gorącej wody. Pozostaw do całkowitego stężenia i schłodzenia. Każda galaretkę kroimy w kostkę.
  • masa serowa 2. Sernik ucieramy z cukrem pudrem, następnie ubij kremówkę i dodaj do masy serowej. Żelatynę zalej 6 łyżkami wody i pozostaw do napęcznienia. Następnie podgrzej żelatynę w mikrofali (10 sekund) lub kąpieli wodnej i dodaj do masy serowej szybko mieszając aby nam żelatyna się nie ścięła.
  • masa serowa 3. Do masy dodaj nasze kolorowe kosteczki galaretki i delikatnie mieszaj łyżką tak aby nie uszkodzić galaretek.
  • ciasteczka 4. Na dno każdego słoiczka pokrusz dowolne 2 ciasteczka.
  • sernik na zimno 5. Na ciasteczka wyłóż masę serową z galaretkami. Zamknij słik i odstaw do stężenia na minimum 4 godziny.
    Przed podaniem otwórz słoik i dowolnie udekoruj.

Porady

Taki sernik można również przygotować w okrągłej tortownicy o wymiarze 24cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować