Wiosenne ptasie mleczko z ajerkoniakową polewą

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolejna propozycja ciasta bez pieczenia - sernik na zimno z galaretkami, na herbatnikach, z polewą z białej czekolady i ajerkoniaku. Minimalnym nakładem pracy możemy stworzyć pyszny i efektowny deser :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 45 herbatników maślanych (ok. 400 g)
    1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
    2 op. galaretki cytrynowej
    2 op. galaretki miętowo-jabłkowej
    polewa:
    50 g białej czekolady
    50 g ajerkoniaku
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Wiosenne ptasie mleczko z ajerkoniakową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki miętowo-jabłkowe rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Galaretki cytrynowe również rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Ser dzielimy na połowy i przekładamy do dwóch misek.
  • 2. Dno formy 21cm x 27cm wykładamy warstwą herbatników (15 sztuk).
    Tężejącą zieloną galaretkę dodajemy do jednej porcji sera i miksujemy aż masa zacznie gęstnieć. Wykładamy ją na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię. Układamy kolejną warstwę herbatników.
  • 3. Przygotowujemy masę żółtą w identyczny sposób, jak zieloną i wykładamy ją równą warstwą na herbatnikach. Przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Formę wstawiamy do lodówki.
  • 4. Ajerkoniak podgrzewamy i wkładamy połamaną na małe kawałki czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Zamiast ajerkoniaku można użyć 40 ml śmietanki 30% i odrobiny żółtego barwnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować