Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową

4.8 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Jak przekładane ciasta to i przekładany sernik :) Tym razem w biszkopcie kakaowym i galaretką z truskawkami przekładany kremem budyniowym z dodatkiem nalewki malinowej :) Wart jest tego czasu, który trzeba poświęcić do jego przygotowania. Pycha!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    8 jajek
    1 1/4 szklanki cukru
    1 1/4 szklanki maki
    3-4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sernik:
    1 kg sera
    8 jajek
    200 g masła
    2 budynie śmietankowe
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    3/4 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru pudru
    200 g masła
    2 łyżki nalewki malinowej

    Galaretka:
    2 galaretki truskawkowe
    1 kg truskawek

    Polewa:
    150 g czekolady mlecznej
    3-4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.8 (176 ocen)

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową 1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  • Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową 2. Sernik: Miękkie masło ucieramy z cukrami i żółtkami. Dodajemy ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku a następnie wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
  • Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową 3. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy nalewkę malinową i całość dokładnie miksujemy. 1/3 kremu rozsmarowujemy na dolnym blacie biszkoptu kakaowego. Na kremie kładziemy upieczony i ostudzony sernik i smarujemy go 1/3 kremu (jeśli sernik bardzo opadł wyrównujemy brzegi nożem). Wstawiamy do lodówki.
  • Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową 4. Galaretka: Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy w kostkę średniej wielkości. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Do tężejącej galaretki dodajemy truskawki i mieszamy i wylewamy na krem, którym posmarowany jest sernik. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  • Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową 5. Górny blat biszkoptu smarujemy od spodu pozostałym kremem i przekładamy na zastygłą galaretkę kremem do dołu. Czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posypką waflową lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Smacznego :)

Porady

Użyłam nalewki malinowej wg tego przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/malinowa-nalewka-z-piwem-2 ale można użyć innej domowej lub kupnej. Galaretki można rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody 800-900 ml, jednak ja nie lubię takiej mocno ściętej i rozpuszczam galaretkę wg przepisu na opakowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ser biały Truskawki

Notka redakcyjna

Przepis został opublikowany pod nazwą "Fantazyjny przekładaniec" PP_10-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować