Najprostsza zupa krem z dyni

4.42 (190 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną i szybką w przygotowaniu zupę dyniową. Podana z podprażonymi pestkami dyni i śmietanką smakuje wybornie. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,3 kg dyni hokkaido
    4 marchewki
    4 ziemniaki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    1 l gorącej wody
    2 łyżeczki soli himalajskiej
    3/4 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki imbiru
    6 łyżek pestek dyni
    6 łyżek śmietanki 30 %
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.42 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Pesto

Najprostsza zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i osuszamy z wody. Dynie przekrawamy na pół i wyciągamy pestki, a następnie kroimy na mniejsze kawałeczki razem ze skórką.
    Marchew obieramy i kroimy w talarki. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę.
    W garnku rozpuszczamy masło z olejem i przekładamy pokrojoną cebulę z czosnkiem, marchew i przesmażamy przez około 5 minut.
    Wkładamy pokrojoną dynię i wlewamy gorącą wodę, zagotowujemy.
    W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy w kostkę i dokładamy do garnka, gotujemy do miękkości.
    W międzyczasie podprażamy na patelni pestki dyni. Na samym końcu wsypujemy do zupy przyprawy i zagotowujemy.
    Ciepłą zupę blendujemy na gładki krem i podajemy z pestkami dyni i śmietanką. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować