Ryż z warzywami i mięsem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lekkie,szybkie danie które jest również bardzo smaczne. Połączenie ryżu,mieszanki warzyw i mielonego mięsa stanowi pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl. ryżu
    2 szkl. wody
    30 dag mielonego mięsa
    20 dag mieszanki warzywnej mrożonej
    1 cebula
    2 łyżki smalcu
    1 łyżka oleju
    pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, maggi w płynie, przyprawa do mięsa, kminek do smaku
    dodatkowo:
    keczup domowej roboty lub sos pieczarkowy gotowy do polania ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z warzywami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Szklimy w rondelku na rozgrzanym smalcu.
    Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, kminkiem, czosnkiem. Mięso lekko podsmażamy na patelni ciągle mieszając na oleju.
  • 2. W średnim garnku gotujemy 2 szkl. wody. Do gotującej się wody dodajemy zeszkloną cebulkę, mieszankę warzywną, podsmażone mięso. Zagotowujemy, dodajemy odrobinę maggi w płynie do smaku, troszkę pieprzu ziołowego, wsypujemy ryż. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 5 min. na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie mieszamy, wyłączamy palnik.
    Pozostawiamy garnek przykryty szczelnie pokrywką do czasu, aż ryż dojdzie i będzie miękki.
    Gorący ryż z warzywami podajemy na talerzu z dodatkiem np. keczupu domowej roboty lub sosu pieczarkowego.

Porady

Jeśli nie mamy mieszanki warzywnej do ryżu możemy dodać tylko np. różyczki brokuła .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować