Ryż zapiekany z mięsem i warzywami

4.5 (172 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolorowe i smaczne danie,niezwykle treściwe,duszone warzywa i mięso pasują
do każdego rodzaju ryżu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 ugotowanego ryżu
    500 g karczku lub łopatki wieprzowej
    450 g warzyw na patelnię(po meksykańsku)
    czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ryż zapiekany z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,osuszyć i pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać i pokroić w półplasterki,czosnek obrać i posiekać.
    Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić następnie dodać mięso i smażyć do momentu,aż mięso będzie miękkie.
    Na końcu dodać warzywa,doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić jeszcze około 5-7 minut,zdjąć z ognia.
  • 2. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem na dnie układać na przemiennie porcję ryżu oraz porcję warzyw z mięsem i tak do wykończenia składników.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i zapiekać 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Warzywa Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować