* 1 kg filetów z dorsza bez skóry
* puszka groszku konserwowego
* 2 cebule
* 6 jajek na twardo
* 6 ogórków kiszonych
* ok. 200 ml majonezu
* ok. 200 ml jogurtu naturalnego
* pół główki sałaty
* kilka rzodkiewek do dekoracji
* mąka do obtoczenia ryb
* jarzynka
* słodka papryka w proszku
* olej do smażenia
Ryba po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety posypać jarzynką, obtoczyć w mące i usmażyć. Rybę odstawić do ostudzenia. W międzyczasie pokroić drobno cebule, ogórki pokroić w kostkę, jajka posiekać (jedno jajo zostawić do dekoracji). Cebulę, jajka i ogórki wymieszać z groszkiem. Majonez wymieszać z jogurtem. Na półmisku położyć listki sałaty. Rozłożyć na nich część filetów, posypać papryką i mieszanką warzywno-jajeczną. Polać sosem. Układać kolejne warstwy do wyczerpania składników. Udekorować rzodkiewkami, jajkiem groszkiem i posypać papryką. Przed podaniem schłodzić ok. 1 godzinę.
Porady
Jeśli nie mamy dorsza, możemy go zastąpić np. mintajem lub inną morską rybą
Komentarze