Wszyscy pieką rogale marcińskie, jednak w moim domu nigdy się ich nie jadło, tak więc przygotowałam szybki deser z ciasta francuskiego z aromatycznymi jabłkami i mnóstwem przypraw. Smacznego!
50 min
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego na croissanty (okrągłe)
1 duże jabłko (reneta szara)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
4 kardamony (ziarenka)
1 garść orzechów (pokrojonych)
1 garść rodzynek (posiekanych)
Rogaliki z jabłkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka pokrój w mniejsze części, podduś lekko, przestudź.
2.Połącz masę jabłkową z miodem, rodzynkami i orzechami (zostaw troszkę orzechów do posypania rogalików). Dodaj cynamon i zmiażdżone ziarenka kardamonu.
3.Ciasto podziel na 8 części (trójkąty). Na każdy nałóż łyżkę masy jabłkowej.
4.Każdy rogalik zwiń, zaczynając od szerokiej części.
5.Połóż rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp każdy z nich odłożonymi orzechami.
Komentarze