Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Puszyste ładnie listkujące się ciasto półfrancuskie i słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Choć wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam.W sam raz na jesień.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowo-francuskie:
    3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżka suchych drożdży
    1 jajko
    1 szklanka ciepłego mleka
    1/2 laski wanilii
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    2 łyżki czubate rozpuszczonego masła
    15 dag zimnego masła

    Nadzienie:
    17 dag orzechów włoskich
    10 dag płynnego miodu prawdziwego
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo :
    1 jajko
    Orzechowy krokant

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Do kawy Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0pi7ad3 1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem, po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  • image-1cnedjq 2. Schłodzone dobrze ciasto wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką-nie przesadzać z jej ilością!, rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół, położyć na cieście paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania.
  • image-0o0v5ur 3. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut, proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 4 godziny do lodówki.
  • image-0urx7to 4. Nadzienie:
    Orzechy włoskie mielimy, wsypujemy do miseczki, mieszamy z cynamonem oraz miodem na papkę.
  • smarujemy orzechowo-miodowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki, do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowied 5.
    Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm kroimy na trójkąty zaczynajac od węższego boku,
  • image-1bn200l 6. smarujemy orzechowo-miodowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki, do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną!
  • image-0fxhu96 7. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem ,posypujemy orzechowym krokantem, wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Z podanej porcji wychodzi około 12 sztuk rogali.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować