Rogaliki drożdżowe ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko w proszku rozetrzeć na gładką masę z 3 łyżkami letniej śmietanki. Do mleka rozprowadzonego śmietanką wkruszy drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki (tak by uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany)Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiać do dużej miski, dodać do niej wyrośnięty rozczyn, żółtka, pozostały cukier, szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Wyrabiać ciasto - najlepiej łyżką, dodają pod koniec stopione masło i resztę śmietanki. Wyrobić starannie ręką aż ciasto będzie elastyczne i dobrze wchłonie masło i śmietankę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podsypując mąką wałkować placki grubości ok.0,5 cm. Krajać na równej wielkości trójkąty. U podstawy każdego trójkąta ułożyć odrobinę marmolady lub nutelli i zwijać ciasto w kierunku wierzchołka trójkąta. Nadać kształt rogalika.
4.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmarować z wierzchu żółtkiem i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Porady
Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zamiast marmolady lub nutelli rogaliki można też zawinąć z kawałeczkiem zimnego masła.
Komentarze