Rogaliki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo proste w przygotowaniu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    5 łyżek cukru
    2 jajka
    kostka margaryny
    kostka drożdży
    3/4 szklanki mleka
    Nadzienie:
    powidła śliwkowe
    Do ozdoby:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku,można dodać odrobinę cukru wtedy drożdże ładnie wyrosną,przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
    2.Margarynę roztopić,przestudzić.
    3.Do miski wsypać mąkę,cukier,wbić jajka,dodać wyrośnięte drożdże i margarynę,wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na 2 godziny.
    4.Po wyjęciu ciasto podzielić na dwie części,uformować koła i wycinać trójkąty,na każdy trójkąt nakładać powidła,zawijać rogale.
    5.Piec w rozgrzanym do 120 stopni piekarniku około 15-20 minut.
    6.Przestudzone rogale,lukrować.

Porady

Rogaliki można nadziewać startym jabłkiem,lub budyniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jajka Mąka Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować