Pulpety pieczone z warzywami

4.47 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mielone w lżejszej wersji

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    2 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 kromki czerstwego chleba
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    zioła prowansalskie
    1/2 pęczka białych szparagów
    1 cukinia
    1 czerwona papryka
    1/2 pora
    2-3 marchewki
    olej
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Szynki

Pulpety pieczone z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą, czosnkiem i chlebem, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wyrobić. Blachę do pieczenia posmarować olejem. Z mięsa uformować pulpety i układać na blaszce. Pora pokroić w półplasterki (można użyć samej zielonej części, która zostaje np. po zrobieniu sałatki), paprykę w kostkę, cukinię i obraną marchewkę w plasterki. Szparagi obrać, odciąć końcówki i pokroić na kawałki. Warzywa rozsypać na pulpetach, skropić olejem i posypać przyprawami. Przykryć folią. Piec pół godziny w temperaturze około 180 stopni, odkryć i piec jeszcze pół godziny. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso Szparagi Szynka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować