500 g mięsa mielonego z indyka
1 marchewka
ok. 300 g cukinii
kawałek pora
1 jajko
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy i chili
1 łyżka czubrycy czerwonej
jarzynka
1/2 opakowania warzyw na patelnię
Pieczone pulpety z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać i razem z cukinią zetrzeć na tarce o grubym oczku. Wrzucić na patelnie i bez dodatku tłuszczu podsmażyć do odparowania soku. Doprawić curry, kurkumą i chili. Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekanego pora, podsmażone warzywa i czubrycę, dokładnie wymieszać. Masa jest dosyć luźna w konsystencji. Z masy formować pulpety i układa w naczyniu do zapiekania. Posypać warzywami na patelnię, przykryć i piec w 180 stopniach około 40 minut. Smacznego :)
Porady
Składniki na 3 porcje. kaloryczność 1 porcji 289 kcal.
Węglowodany 15,2 g
Tłuszcz 7 g
Białko 37 g
Komentarze