Już dawno przestałam smażyć pulpety, zamiast tego je gotuję, dzięki czemu mają dużo lepszy smak. Lubię je szczególnie podane z kaszą pęczak, ale pasują do każdego dodatku.
Gotowane pulpety z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę małą cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku, zagniatamy na gładką masę, z której formujemy niewielkie pulpety. Gotujemy je przez 25 minut.
2.Cebulę i paprykę kroimy w plastry, pieczarki, marchewki i pietruszkę w półplastry.
3.Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy do odparowania wody. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku.
4.Do warzyw dodajemy pulpety, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Komentarze