Przetwory na zimę - ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki bardzo dokładnie myję. Czyste układam pionowo dość ciasno w wyparzonych słoikach do każdego dodając ząbki obranego czosnku, kawałek korzenia chrzanu oraz łodygi i baldachimy kopru (ilość w zależności od wielkości słoika, w tym roku zrobiłam ogórki w litrowych słoikach, do każdego włożyłam 2-3 ząbki czosnku, ok. 5 cm chrzanu i jedną średnią łodygę kopru). Zalewam gorącą solanką i zakręcam. Odstawiam na kilka dni, dopiero potem wynoszę ogórki do piwnicy.
Ogórki powinny być ułożone w taki sposób, by woda całkowicie je przykrywała. Gorącą zalewę należy wlewać powoli uważając, by słoiki nie pękły. Od brzegu słoika radzę zostawić około 2 cm wolnej przestrzeni, aby solanka nie wypływała.
Komentarze