przetwory na zimę - ogórki francuskie

4.47 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Polecam przepis na pyszne ogórki, z dodatkiem musztardy francuskiej, stąd nazwa. Nieco pracochłonne, ponieważ trzeba ogórki obrać i pozbawić pestek ale smak, zwłaszcza zimą, wynagrodzi trud włożony w ich przygotowanie.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych, mogą być duże
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    1 1/2 szklanki cukru
    1 łyżka soli
    1 słoiczek musztardy francuskiej (185g)
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przetwory na zimę - ogórki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyłam, obrałam ze skóry i pozbawiłam pestek. Pokroiłam na dość duże kawałki i ciasno ułożyłam w wyparzonych słoiczkach. Wszystkie składniki zalewy umieściłam w garnku i zagotowałam, zebrałam pianę, nieco ostudziłam i zalałam ogórki w słoiczkach. Zakręciłam mocno i pasteryzowałam 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować