Zapraszam na zapiekane pomidory. Głównymi składnikami farszu są chuda kiełbasa, pieczarki i ryż. Możemy podać do obiadu lub na kolację z domowym pieczywem. Polecam
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 pomidory
7 pieczarek
50 gram chudej wędliny
1 łyżka ugotowanego ryżu
1/2 małej czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 plasterek żółtego sera
1 jajko
1 łyżka oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
szczypiorek
Pomidory zapiekane z wędliną, pieczarkami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory myjemy i delikatnie wycieramy ściereczką. Odcinamy górną część i wyjmujemy miąższ, kładziemy na papierowy ręcznik górą do dołu.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy na drobno. Z pieczarek zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Wędlinę i żółty ser kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę i czosnek, pieczarki i wędlinę przez około 2 minuty. Przekładamy do talerza i wybijamy jajko oraz dodajemy ryż i żółty ser, przyprawiamy do smaku i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Farsz wkładamy do pomidorów i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Komentarze