Smaczna i sycąca zapiekanka z polędwiczek, pieczarek i kolorowych warzyw. Polecam dla całej rodzinki na pełnowartościowy, jednogarnkowy obiad :)
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
300 g polędwiczki wieprzowej
200 g pieczarek
300 g brokułu
150 g ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g pomidorków koktajlowych ( u mnie czerwone i żółte)
150 g startej mozzarelli
sól, pieprz
mąka do panierowania
olej do smażenia
szczypiorek do posypania
Zapiekanka mięsna z ryżem, pieczarkami i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyj, osusz i pokrój na cienkie plastry. Każdy plaster z obu stron, lekko rozbij dłonią. Przypraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso panieruj w mące, po czym podsmaż na rozgrzanym oleju, odstaw.
2.Ryż ugotuj al'dente w lekko posolonej wodzie, odcedź. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Cebulę posiekaj i razem z pieczarkami podsmaż na rozgrzanym oleju. Brokuł ugotuj na pół twardo, podziel na różyczki, osącz.
3.Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż ryż, plastry polędwiczki, pieczarki z cebulą i różyczki kalafiora. Porozkładaj pomidorki. Na końcu całość równomiernie posyp startą mozzarellą. Zapiekankę piecz ok.30-40 minut w 180 st. Wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze