Zapiekanka mięsna z ryżem, pieczarkami i brokułem

2.75 (8 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczna i sycąca zapiekanka z polędwiczek, pieczarek i kolorowych warzyw. Polecam dla całej rodzinki na pełnowartościowy, jednogarnkowy obiad :)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
    200 g pieczarek
    300 g brokułu
    150 g ryżu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    250 g pomidorków koktajlowych ( u mnie czerwone i żółte)
    150 g startej mozzarelli
    sól, pieprz
    mąka do panierowania
    olej do smażenia
    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

2.75 (8 ocen)

Zobacz również:

Polędwiczki

Zapiekanka mięsna z ryżem, pieczarkami i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka mięsna z ryżem, pieczarkami i brokułem 1. Polędwiczkę umyj, osusz i pokrój na cienkie plastry. Każdy plaster z obu stron, lekko rozbij dłonią. Przypraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso panieruj w mące, po czym podsmaż na rozgrzanym oleju, odstaw.
  • Zapiekanka mięsna z ryżem, pieczarkami i brokułem 2. Ryż ugotuj al'dente w lekko posolonej wodzie, odcedź. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Cebulę posiekaj i razem z pieczarkami podsmaż na rozgrzanym oleju. Brokuł ugotuj na pół twardo, podziel na różyczki, osącz.
  • Zapiekanka mięsna z ryżem, pieczarkami i brokułem 3. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż ryż, plastry polędwiczki, pieczarki z cebulą i różyczki kalafiora. Porozkładaj pomidorki. Na końcu całość równomiernie posyp startą mozzarellą. Zapiekankę piecz ok.30-40 minut w 180 st. Wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować