Polędwiczki z kurczaka z zielonymi szparagami w stylu tajskim

4.5 (151 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Aromatyczne, lekko pikantne i łatwe do przygotowania danie, które jest kwintesencją smaków kuchni tajskiej - najciekawszej kuchni świata

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • mięso:
    6 polędwiczek z kurczaka
    2 łyżki sosu Teryiaki
    2 łyżki sosu sojowego
    olej do smażenia

    warzywa:
    1 pęczek obranych zielonych szparagów
    sól
    plasterki cytryny

    sos:
    2 łyżki oleju arachidowego
    1 ząbek czosnku pokrojony na plasterki
    1 czerwone chilli pokrojone w paseczki
    1 łyżka ziaren sezamu
    1 łyżka sosu rybnego
    1 łyżeczka sosu ostrygowego
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Polędwiczki z kurczaka z zielonymi szparagami w stylu tajskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki zamarynować w mieszance sosów, odstawić na minimum 30 min.
  • 2. Obrane szparagi włożyć do gotującej, posolonej wody na 5 minut, odcedzić.
  • 3. Przygotować sos. W rondelku rozgrzać olej, dodać czosnek, sezam i chilli i delikatnie zrumienić. Dodać sos rybny i ostrygowy, zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce.
  • 4. Na połowie patelni grillowej, na niewielkiej ilości oleju obsmażać polędwiczki osuszone z marynaty, na drugiej połowie patelni układać partiami szparagi i także obsmażać.
  • 5. Mięso przełożyć na talerze razem ze szparagami i polać sosem, udekorować plasterkami cytryny. Doskonałym dodatkiem będzie ryż jaśminowy.

Porady

Doskonałym dodatkiem będzie ryż jaśminowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Polędwiczki z kurczaka Szparagi

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować