Tak przygotowana polędwiczka to propozycja nie tylko niedzielnego obiadu. Delikatne mięso wraz z duszonymi pieczarkami i żurawiną to bardzo udane połączenie a dodatek wina wytrawnego do dania wzbogaca jego smak i aromat.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
1 duża cebula
10 dag pieczarek
1 łyżka suszonej żurawiny
50 ml czerwonego wina wytrawnego
1 łyżka oleju lub masła
Sól
Pieprz
Przyprawa do schabu
1 łyżka mąki
Polędwiczki wieprzowe zapiekane w sosie z pieczarkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przyprawami, odstawić na co najmniej jedną godzinę do lodówki.
2.Tłuszcz/ masło rozgrzać dodać posiekaną w piórka cebulę i zeszklić, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, podlać winem i lekko poddusić. Dodać żurawinę chwilę jeszcze dusić.
3.Olej rozgrzać na patelni obsmażyć polędwiczki z obu stron ja rumiano. Następnie przełożyć na deskę i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Pokrojone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na mięso wyłożyć pieczarki, podlać niewielką ilością wody i nakryć filia aluminiową. Pieczenie ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni.
4.Na ok ,15 minut przed końcem pieczenia mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody dodać do mięsa tak aby zagęścić sos. W tym momencie można całość doprawić solą i pieprzem. Zapiekać przez następne 15 minut.
Komentarze