Polędwiczki wieprzowe zapiekane w sosie z pieczarkami i żurawiną

4.75 (4 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Tak przygotowana polędwiczka to propozycja nie tylko niedzielnego obiadu. Delikatne mięso wraz z duszonymi pieczarkami i żurawiną to bardzo udane połączenie a dodatek wina wytrawnego do dania wzbogaca jego smak i aromat.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    1 duża cebula
    10 dag pieczarek
    1 łyżka suszonej żurawiny
    50 ml czerwonego wina wytrawnego
    1 łyżka oleju lub masła
    Sól
    Pieprz
    Przyprawa do schabu
    1 łyżka mąki

    2 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Polędwiczki wieprzowe zapiekane w sosie z pieczarkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przyprawami, odstawić na co najmniej jedną godzinę do lodówki.
  • 2. Tłuszcz/ masło rozgrzać dodać posiekaną w piórka cebulę i zeszklić, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, podlać winem i lekko poddusić. Dodać żurawinę chwilę jeszcze dusić.
  • 3. Olej rozgrzać na patelni obsmażyć polędwiczki z obu stron ja rumiano. Następnie przełożyć na deskę i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Pokrojone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na mięso wyłożyć pieczarki, podlać niewielką ilością wody i nakryć filia aluminiową. Pieczenie ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni.
  • 4. Na ok ,15 minut przed końcem pieczenia mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody dodać do mięsa tak aby zagęścić sos. W tym momencie można całość doprawić solą i pieprzem. Zapiekać przez następne 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować