Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Sezon na borowiki był super. Sporo zamrożonych. Tym razem połączyliśmy je z delikatną polędwiczką wieprzową. Do tego buraczki. Pycha obiadek.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 szalotka
    1 łyżka masła ghee
    1 łyżka oleju
    400 g polędwiczki wieprzowej
    1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
    1 łyżka suszonego tymianku
    200 g mrożonych borowików
    1 łyżeczka musztardy imbirowej
    1 łyżeczka zielonego pieprzu
    4 łyżki whisky
    2/3 szklanki gorącej wody
    1 łyżka sosu sojowego
    70 ml śmietany 30%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym 1. Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na patelni na maśle z oliwą, w międzyczasie dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną szalotkę.
    Polędwiczkę oczyściłem z błonki, następnie pokroiłem na ok. 1 cm, plastry. Doprawiłem je solą, pieprzem, mieloną papryką, włożyłem na patelnię i obsmażyłem na złoty kolor z dwóch stron. W międzyczasie dodałem tymianek.
    Zrobiłem miejsce na patelni i włożyłem opłukane i pokrojone borowiki, smażyłem przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając, w międzyczasie dodałem musztardę i zielony pieprz.
    Wymieszałem z polędwiczkami i smażyłem razem przez około 2 minuty. Wlałem whskey i odparowałem. Następnie wlałem gorącą wodę z sosem sojowym i gotowałem na większym ogniu przez około 2 minuty, aż ilość płynu się zredukowała. W czasie gotowania raz przewróciłem polędwiczki. Na koniec wlałem śmietanę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować