Piersi z kaczki w śliwkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożone piersi kacze umyć i powycierać papierowym ręcznikiem.Natrzeć solą,papryką i pieprzem.Delikatnie naciąć skórkę w kilku miejscach tak by nie uszkodzić mięsa.Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Patelnię rozgrzać,na rozgrzanej ułożyć piersi tak by skorka była na dole,smażyć ok.5 min lub do czasu gdy skórka będzie rumiana,wręcz "strzelająca".Obrócić na drugą stronę i smażyć ok.1,5 minuty.
2.Teraz trzeba piersi włożyć na blaszkę(lub pozostawić na patelni,jeśli nadaje się do włożenia do piekarnika) i piec przez ok.30 min(lub mniej w zależności od tego jakie różowe mięso lubimy).Czas na śliwkowy,pikantny sos:Czosnek i imbir przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy,na patelni rozgrzewamy oliwę i dorzucamy imbir z czosnkiem.Podsmarzamy ok 1 min,dodajemy pozostałe skladniki,dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 5 min.Potem jeszcze ok 2 minut bez przykrycia,sprawdzamy czy nie trzeba dolać odrobiny wody.Gotowy sos miksujemy i polewamy nim gotowe,soczyste piersi z kaczki.Tak przygotowana kaczka doskonale smakuje z kaszką kus,kus czy nawet kaszą jęczmiena.Mozna też podać z pieczywem czy pieczonymi ziemniakami.Serdecznie polecam:)
Komentarze