Piersi kaczki w sosie teriyaki

4.5 (191 ocen)

Pierwszy raz przyrządzałam piersi kaczki. Pomysł zastosowania marynaty teriyaki okazał się trafiony w dziesiątkę. Mięso jest kruche i pyszne, a sos rewelacyjny.

Składniki:

  • 4 nieduże piersi kaczki
    4 łyżki marynaty teriyaki
    3/4 szklanki rosołu
    3/4 szklanki śmietanki 30%
    1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Piersi kaczki w sosie teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę ostrym nożem. Mięso wkładamy do miseczki, zalewamy marynatą, obracamy kilka razy, aby dokładnie się nią pokryło. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy piersi skórą do dołu i smażymy na rumiano, następnie odwracamy mięso, chwilę smażymy, wlewamy marynatę, która pozostała w miseczce, oraz rosół i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
  • 3. Uduszone mięso przekładamy na talerz i trzymamy w cieple. Do sosu wlewamy śmietankę, zagotowujemy i dodajemy skrobię rozprowadzoną w 1/3 szklanki wody. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
  • 4. Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Sos teriyaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować