Pierwszy raz przyrządzałam piersi kaczki. Pomysł zastosowania marynaty teriyaki okazał się trafiony w dziesiątkę. Mięso jest kruche i pyszne, a sos rewelacyjny.
Piersi kaczki w sosie teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę ostrym nożem. Mięso wkładamy do miseczki, zalewamy marynatą, obracamy kilka razy, aby dokładnie się nią pokryło. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
2.Na patelni rozgrzewamy olej, układamy piersi skórą do dołu i smażymy na rumiano, następnie odwracamy mięso, chwilę smażymy, wlewamy marynatę, która pozostała w miseczce, oraz rosół i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
3.Uduszone mięso przekładamy na talerz i trzymamy w cieple. Do sosu wlewamy śmietankę, zagotowujemy i dodajemy skrobię rozprowadzoną w 1/3 szklanki wody. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
Komentarze