Zdrowy, pełnowartościowy obiad to w zimie podstawa. Naturalny ryż z warzywami i pieczonym w folii dorszem jest doskonałym posiłkiem zarówno na obiad, jak i kolację. Polecam!
Składniki:
1 torebka ryżu naturalnego
300 g. warzyw na patelnie
200-300 g. filetu z dorsza
sok z ½ cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ryb itp.)
Pieczony filet z dorsza z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować jak zaleca się na opakowaniu.
2.Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię, zalać gorącą wodą i dusić pod przykryciem do zmięknięcia. Doprawić do smaku.
3.Filet umyć, osuszyć i doprawić przyprawami. Dwa kawałki folii aluminiowej wysmarować oliwą i sokiem z cytryny. Ułożyć na niej kawałki filetu, a następnie dobrze zawinąć, tak aby podczas pieczenia nic nie wyciekało. Piec w 180st.C około 20-25 minut. Wyjąć i przełożyć na dwa talerze. Ryż i warzywa również. Smacznego!
Komentarze