Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Bardzo proste i zarazem wykwintne danie z ziemniaków - pieczone ziemniaczki, pachnące czosnkiem i tymiankiem.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 16 sztuk średnich ziemniaczków
    Marynata
    • 1/2 szklanki oliwy
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki posiekanego tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe 1. • Ziemniaków nie obierać tylko dokładnie wyszorować szczoteczką.
    • Gotować w posolonej wodzie przez 15 minut, następnie odcedzić.
    • Ziemniaki ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia w równych odstępach.
    • Każdy ziemniak lekko zgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub dużą łyżką, aż popęka.
    Marynata
    • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą.
    • Wymieszać z oliwą, dodać posiekany tymianek.
    • Każdy ziemniak polać obficie marynatą.
    • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec przez 20-30 minut, aż się zarumienią.

Porady

Te ziemniaczki jedliśmy jako dodatek do mięsnego obiadu, ale zostało kilka sztuk i po odgrzaniu bardzo smakowały nam z kefirem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować