Pieczone ziemniaki

4.5 (165 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wiosna i młode ziemniaki uwielbiam, można zrobić z nich różności. Pieczone z czosnkiem są przepyszne. Po poznańsku gzik do ziemniaków i mamy super obiad.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki młode: 1.5 kilograma
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - sól morska, pieprz: 2 szczypty
    - czosnek/duży: 1 sztuka
    - tymianek świeży kilka gałązek: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ziemniaki starannie myjemy, nacinamy, układamy w naczyniu żaroodpornym.
    Spryskujemy je oliwą z oliwek, główkę czosnku przekrajamy na pół i wkładamy obok ziemniaków.

    Pieczemy w 200 stopniach przez około godzinę – zależy od wielkości ziemniaków.

    Przed podaniem posypujemy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, drobno posiekanym tymiankiem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować