Tę pieczeń często robię dla mojej rodziny – bardzo ją lubi.
2 godz.
Składniki:
● 6 dużych kotletów schabowych
● 6 dużych filetów z kurczaka
● 50 dag pieczarek
● 6 dużych cebul
● 60 dag żółtego sera
● duży majonez (700-ml słoik)
● sól
● pieprz
● bazylia
● przyprawa do schabu
● przyprawa do drobiu
Pieczeń drobiowo-wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kotlety schabowe delikatnie rozbijamy z obu stron. Oprószamy solą, pieprzem, bazylią i przyprawą do schabu. Wkładamy do dużej, ale dość płytkiej brytfanny.
2.Na mięso wykładamy pokrojone w plastry cebule. Filety z kurczaka lekko rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem
i przyprawą do drobiu. Wykładamy na cebulę.
3.Pieczarki kroimy w plastry. Wykładamy na kurczaka. Oprószamy solą. Posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zalewamy majonezem.
4.Potrawę pieczemy ok. godziny i 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Porady
Rady redakcyjnej kucharki Krystyny
● Pieczarki i cebulę przed wyłożeniem na mięso można odparować na patelni.
Komentarze