MIELONA, PEKLOWANA PIECZEŃ DROBIOWO WIEPRZOWA

4.99 (192 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo smaczna pieczeń do obiadu, jako przystawka, lub na zimno jako wędlina do pieczywa.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 2,20 kg mięsa drobiowego bez skóry i kości
    - 60 dkg łopatki wieprzowej
    - 50 dkg boczku wędzonego
    - 4 dkg soli peklowej
    - 150 ml ostudzonej wody z 1 łyżeczką cukru
    - 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    - 3 łyżki żelatyny
    - pieprz, zioła prowansalskie, majeranek

    oraz : papier do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4.99 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki Wędliny

Mielona, peklowana pieczeń drobiowo wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso drobiowe i wieprzowe (oprócz boczku) zmielić w maszynce na dużych oczkach.
    Dodać sól peklową i wodę z cukrem. Dokładnie wymieszać.
    Przełożyć do szklanego naczynia, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.
  • 2. Boczek pokroić w drobną kostkę i dać do mięsa. Dodać czosnek, żelatynę, zioła prowansalskie, majeranek, pieprz i dokładnie wyrobić mięso ręką.
  • Mielona, peklowana pieczeń dobiowo wieprzowa 3. Mięso podzielić na 5 porcji i uformować walki.
    Ułożyć każdą porcję na przygotowanym papierze do pieczenia, ściśle zawinąć jak roladę, a końce związać sznurkiem (na cukierka).
  • Mielona,peklowana pieczeń drobiowo wieprzowa 4. Na brytfankę wlać szklankę wody i ułożyć zapakowane pieczenie.
    W czasie pieczenia, może zachodzić konieczność uzupełnienia wody.
  • Mielona,peklowana pieczeń drobiowowieprzowa 5. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 godziny.
    Po upieczeniu pokroić na porcje i podawać jako danie obiadowe z ziemniaczkami, z sosem chrzanowym i surówką.

Porady

Pieczeń można też podawać jako przystawkę z ćwikłą, lub na zimno jako wędlinę z pieczywem. Czas przygotowania potrawy nie obejmuje marynowania (czas trzymania mięsa w lodówce).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować