Pieczeń drobiowo-wieprzowa z dodatkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Wymyśliłam sobie, że spróbuję upiec pieczeń z piersi kurczaka. Oczywiście nie taką zwykłą, bo z ciekawymi dodatkami. Chciałam sprawdzić, czy takie połączenia smaków będą pasowały na święta.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 podwójne piersi z kurczaka
    20 dag surowego boczku wieprzowego
    2 jajka
    1 ugotowana marchewka
    2 duże cebule
    garść namoczonej suszonej żurawiny
    pół słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
    1/4 szklanki bułki tartej
    przyprawa z czosnkiem
    sól
    pieprz
    chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Pasztet

Pieczeń drobiowo-wieprzowa z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Razem z boczkiem i jedną cebulą zmielić na grubszych oczkach w maszynce do mięsa. Drugą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoty kolor. Ugotowaną marchewkę oraz pomidory suszone drobno posiekać. Do zmielonego mięsa dodać usmażoną cebulę, jajka, bułkę tarta, marchewkę, odcedzoną żurawinę i pomidory. Doprawić całość i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć do foremki aluminiowej i piec godzinę w 170 st. C. Podawać z konfiturą z żurawiny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować