Wymyśliłam sobie, że spróbuję upiec pieczeń z piersi kurczaka. Oczywiście nie taką zwykłą, bo z ciekawymi dodatkami. Chciałam sprawdzić, czy takie połączenia smaków będą pasowały na święta.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
3 podwójne piersi z kurczaka
20 dag surowego boczku wieprzowego
2 jajka
1 ugotowana marchewka
2 duże cebule
garść namoczonej suszonej żurawiny
pół słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
1/4 szklanki bułki tartej
przyprawa z czosnkiem
sól
pieprz
chilli
Pieczeń drobiowo-wieprzowa z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Razem z boczkiem i jedną cebulą zmielić na grubszych oczkach w maszynce do mięsa. Drugą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoty kolor. Ugotowaną marchewkę oraz pomidory suszone drobno posiekać. Do zmielonego mięsa dodać usmażoną cebulę, jajka, bułkę tarta, marchewkę, odcedzoną żurawinę i pomidory. Doprawić całość i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć do foremki aluminiowej i piec godzinę w 170 st. C. Podawać z konfiturą z żurawiny.
Komentarze