Pasztet świąteczny

4.5 (149 ocen)

  • 5 godz.

Aromatyczny i przepyszny pasztet, nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 70 dag podgardla
    1 kg kurczaka ( udka, skrzydełka, szyja)
    Skrzydło z indyka ( ok.40 dag)
    70 dag łopatki
    1 kg wątroby wieprzowej
    2 cebule
    Smalec
    Do mięsa drobiowego:
    2 marchewki
    Mały seler
    2 pietruszki
    Lubczyk
    Sól do smaku
    Pieprz czarny 8-10 ziarenek
    Ziele ang. 2 kulki
    Ponadto:

    Sól -2 łyżeczki
    Pieprz czarny – 1 łyżeczka
    Pieprz zielony - ½ łyżeczki
    Owoce jałowca – 1 łyżka
    3 liście laurowe
    3 ząbki czosnku
    5 kulek ziela angielskiego
    2 łyżki suszonej włoszczyzny
    Do masy na pasztet:
    2 bułki namoczone w wywarze po mięsie
    5 jajek
    Opakowanie gałki muszkatołowej ( 15 g)
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    Łyżeczka imbiru
    Łyżka majeranku
    Sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-08b8o1e 1. Mięso i wątrobę dokładnie myję. Drób gotuję z warzywami jak na rosół. Dość miękkie mięso drobiowe wyciągam i studzę.
  • image-10g05ma 2. Łopatkę, podgardle i wątrobę kroję na mniejsze kawałki i obsmażam na smalcu razem z obraną i pokrojoną w ósemki cebulą. Obsmażone przekładam do większego garnka, dodaję przyprawy - sól ,pieprz czarny ,pieprz zielony ,owoce jałowca , liście laurowe ,ząbki czosnku, kulek ziela angielskiego, i włoszczyznę, całość mieszam. Następnie duszę pod przykryciem, dolewam gorącej wody i gotuję do miękkości. Wątrobę wyciągam już po 15 minutach. Mięso po ugotowaniu studzę.
  • image-0lokj7t 3. Mięso drobiowe obieram z kości. Mielę w maszynce do mielenia razem z warzywami, odciśniętą bułką, mięsem wieprzowym, wątrobą i cebulą. Przyprawiam gałką, pieprzami, majerankiem, solą i imbirem, dodaję jajka i dokładnie mieszam.
  • image-16jbj03 4. Masę nakładam do podłużnych foremek ( keksówek) wysmarowanych uprzednio smalcem i oprószonych bułką tartą. Napełniłam dwie blaszki (35 x 14 cm) Piekłam jakieś 50 minut, termoobieg 175 st. C
    Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia, następnie wkładam do lodówki. Kroję całkiem zimny.
  • image-10yk23x 5. Smacznego.

Porady

Pasztet kroimy dobrze schłodzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować