Świąteczny pasztet

5 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Bez aromatycznego domowego pasztetu nie ma Świąt Bożego Narodzenia

  • 3 godz.

Składniki:

  • * 70 dag łopatki wieprzowej
    * 30 dag boczku surowego
    * 25 dag wątróbki wieprzowej lub drobiowej
    * 1 cebula
    * 1, 2 ząbki czosnku
    * 1 marchewka
    * kawałek selera
    * kilka suszonych grzybków
    * 2 jajka
    * 1 czerstwa bułka
    * 3 ziela angielskie
    * 1 listek laurowy
    * pół łyżeczki majeranku i tymianku
    * łyżeczka gałki muszkatołowej
    * sól, pieprz do smaku
    * bułka tarta do blaszki
    * tłuszcz do wysmarowania blaszki
    * białko do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (202 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Świąteczny pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczny pasztet 1. Mięso i boczek pokroić na małe kawałki, podlać wodą, dodać warzywa, grzyby, ziele angielskie, listek laurowy i czosnek i dusić pod przykryciem do miękkości. Ewentualnie uzupełniać w trakcie płyn, tak by na koniec została ok. szklanka wywaru. Wyjąć składniki z płynu, włożyć rozdrobnioną bułkę do wywaru i poczekać aż go wchłonie. Wątróbkę parzyć we wrzątku ok. 5 minut. Mięso, wątróbkę, warzywa, grzyby i bułkę zemleć w maszynce dwa razy drobnym sitem. Masę przyprawić, dodać jajka, wymieszać dokładnie (gdyby masa była zbyt rzadka dodać trochę grysiku). Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Włożyć masę, wyrównać powierzchnię, posmarować białkiem i posypać tymiankiem. Piec 70 minut w temp. 140*C z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować