Świąteczny pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i boczek pokroić na małe kawałki, podlać wodą, dodać warzywa, grzyby, ziele angielskie, listek laurowy i czosnek i dusić pod przykryciem do miękkości. Ewentualnie uzupełniać w trakcie płyn, tak by na koniec została ok. szklanka wywaru. Wyjąć składniki z płynu, włożyć rozdrobnioną bułkę do wywaru i poczekać aż go wchłonie. Wątróbkę parzyć we wrzątku ok. 5 minut. Mięso, wątróbkę, warzywa, grzyby i bułkę zemleć w maszynce dwa razy drobnym sitem. Masę przyprawić, dodać jajka, wymieszać dokładnie (gdyby masa była zbyt rzadka dodać trochę grysiku). Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Włożyć masę, wyrównać powierzchnię, posmarować białkiem i posypać tymiankiem. Piec 70 minut w temp. 140*C z termoobiegiem.
Komentarze