1.Wołowinę, łopatkę, boczek nastawiłam i gotowałam na małym ogniu 1,5 h z zielem angielskim 5 szt i lisciem laurowym 4 szt i łyżka soli. Po 1,5 h dodałam mięso drobiowe i włoszczyznę. Gotowałam ok godziny. Podgardle pokroiłam w kostkę i wysmażyłam. Dodałam 2 pokrojone cebule i wątróbkę. Dusiłam kilka minut. W ciepłym wywarze po gotowaniu mięsa namoczyłam bułke. Wszystkie składniki tj: mięsa, watróbke z cebulą, warzywa, bułkę zmieliłam. Do zmielonej masy dodałam 3 jajka, łyżke kaszy mannej, pół łyżeczki gałki muszkatałowej, pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego, majeranek, sól, pieprz do smaku. Dolałam dwie chochle wywaru mięsnego. Calość zblendowałam. Masę podzieliłam. Do jednej części dodałam pokrojone śliwki suszone, do drugiej żurawinę, resztę upiekłam bez dodatków. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st - godzinę. Z tej porcji skladników wyszły 4 porcje foremek 10 x 20
Komentarze