Malasadas, to paczki pochodzące z Portugalii, ale bardzo popularne są na Hawajach.
Nie mają nadzienia, ani dziurki. Zwykłe pączki obtoczone w cukrze, lub cukrze
wymieszanym z cynamonem.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 jajka
1 łyżka cukru
1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego (moja szklanka ma 230 ml.)
1/2 szklanki letniej wody
3 szklanki mąki pszennej tortowej
duża szczypta soli
1 paczka suchych drożdży
25 g. masła
Dodatkowo:
1/2 szklanki cukru do obtoczenia pączków
Pączki portugalskie, malasadas. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodać mleko skondensowane i wodę.
Następnie wsypać mąkę, sól, drożdże i wlać schłodzone masło. Wyrobić mikserem z hakami, lub robotem na gładkie ciasto.
Wierzch ciasta posypać delikatnie mąką i nakryć ściereczką.
Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
2.Kiedy ładnie podrośnie, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Ciasto będzie się trochę kleić, ale nie podsypujcie za dużo mąką.
Ciasto lekko rozwałkować, lub spłaszczyć dłońmi nasmarowanymi olejem.
Następnie wycinać małe krążki. Ja robiłam to foremką do ciastek.
Można też odrywać po kawałku ciasta i formować nieduże pączki, lub wykładać
łyżką na olej.
3.Gotowe pączusie, układałam na blaszce nasmarowanej olejem.
Tak przygotowane pączki nakryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut do napuszenia.
Pączki smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony na niewielkim gazie.
Jeśli olej będzie za gorący, to pączki za szybko się usmażą, a w środku mogą być surowe.
4.Kiedy pączki się smażą, przygotować cukier. Wsypać go do miseczki.
Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, żeby ociekały z tłuszczu.
Następnie jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze.
Komentarze