Muffinki nietoperze na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną do miski. Z brązowego cukru robimy karmel. Na suchą patelnie wrzucamy 2 łyżki brązowego cukru, czekamy aż rozpuści się tworząc jasno brązowy/bursztynowy kolor. Odstawiamy z nagrzanego palnika, aby nie zrobił się czarny kolor i gorzki smak. Z powstałego karmelu (dosłownie ze środka, z najjaśniejszego koloru) 1 łyżkę karmelu dodamy do miodu. Miód, masło, przyprawę do piernika, ewentualnie cynamon oraz karmel przekładamy do garnuszka, gotujemy na małym ogniu do połączenia się składników, nie zagotowujemy. Następnie odstawiamy z palnika, studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy po kolei: cukier, mleko, kakao, jajka, mąkę z sodą, szczyptę soli. Składniki dodajemy po dokładnym wymieszaniu każdego poprzedniego składnika. Mieszałam wszystko ręcznie, dość energicznie, drewnianą łyżką. Ciasto jest dość gęste. Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni. Do formy na muffinki, wkładamy papilotki, wykładamy 1 łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę powideł śliwkowych i ponownie zalewamy ciastem na 3/4 wysokości foremki. Pieczemy ok. 40min do suchego patyczka. Wyjmujemy, suszymy na kratce. Po wystudzeniu dekorujemy kremem. Ciasteczka przekrajamy na pół robimy z nich skrzydełka, dodajemy oczka.
Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy czekoladę. Ja użyłam czekoladowych zajączków, które zostały mi jeszcze z Wielkanocy. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady, ale uważamy żeby śmietanka nam się nie zagotowała. Odkładamy do ostudzenia, górę przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała śmietany. Robimy to po to aby nie utworzył się kożuch. Odkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ubijamy na krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
Komentarze