Mielone z cukinią na wodzie gazowanej

5 (143 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Cześć cześć to znowu ja życzę wam miłego dnia. Przedstawiam dziś na obiad kolejny mój pomysł na mielone, może wam się spodoba nie ma tu nic z czego nie można by było ich wykonać no chyba że ktoś nie lubi cukinii. Dobrze już wiecie że lubię różne kombinacje a przede wszystkim jak się uda i jest pysznie a zapewniam wam że kotlety wyszły przepyszne.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego z fileta z piersi indyka,

    450 g młodej cukinii,

    2 jajka,

    6 łyżek bułki tartej,

    1 płaska łyżka soli,

    0,5 łyżki pieprzu czarnego,

    1 szklanka wody gazowanej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    1 świeża bułka kajzerka,

    0,5 szklanki przegotowanej letniej wody,

    0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,

    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone z cukinią na wodzie gazowanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielone 1. Do salaterki włożyć bułkę kajzerkę i zalać ją wodą gazowaną aby namiękła. Gdy bułka wchłonie w siebie całą wodę wtedy do miski przełożyć mięso mielone z indyka, dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, cukinię umytą i startą na tarce jarzynowej oraz bułkę namoczoną w wodzie gazowanej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą rąk na jednolitą masę.
  • mielone 2. Gdy masa jest już wymieszana ( powinna być luźna, rzadka aby wyszły smaczne kotlety ). Na patelnię dużą wlać oleju aby zakryło dno patelni może być trochę więcej i za pomocą mokrych rąk formować kotlety układać na patelni i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po mimo że farsz na kotlety jest luźny kotlety bardzo dobrze się smażą nie rozpadają się.
  • mielone 3. Następnym krokiem jest wlanie przegotowanej letniej wody do garnka, wsypać pół łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta ( i nie piszcie mi że nie używacie Vegety czy ziarenek smaku bo w to nie uwierzę ). Do garnka z przygotowaną wodą poukładać kotlety już usmażone ( mi z tego przepisu wyszło osiemnaście kotletów ) i dusić je pod przykryciem przez dziesięć minut na wolnym ogniu co raz podrzucając garnkiem ku górze aby kotlety z dołu znalazły się na górze i odwrotnie.
  • mielone 4. Tak przygotowane soczyste kotlety podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz polanymi lekko sosem z kotletów oraz obowiązkowo u mnie sałata na słodko kwaśno ze śmietaną. Kotlety wyszły tak soczyste że aż rozpływały się w ustach. A już nie wspomnę jak szybko znikają. Jeśli wam pozostanie kilka sztuk to można zjeść np. na kolację z kanapkami i pomidorem, my uwielbiamy kotlety mielone na kanapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować