Pieczarki marynowane często wykorzystuje się do różnych sałatek, ale również podaje się je jako dodatek do obiadu, dlaczego więc nie przygotować by ich samemu?
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1 kg drobnych pieczarek
1 łyżeczka soli
woda do gotowania
3 marchewki
1 cebula
10 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka białej gorczycy
Zalewa:
600 ml wody
250 ml octu 10%
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Marynowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone i umyte pieczarki wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, tak aby pokryła pieczarki, solimy i gotujemy ok. 5 minut od momentu zagotowania.
Marchewki i cebulę obieramy, marchew kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.
Składniki zalewy zagotowujemy.
Odsączone pieczarki razem z pokrojoną cebulą, marchewką, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gorczycą umieszczamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 25 minut.
Przechowujemy w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarze