Marynowane panierowane pieczarki

5 (155 ocen)

Pieczarki pod taką postacią jeszcze nigdzie poza domem rodzinnym nie jadłam. Pamiętam jak mama robiła je, gdy byłam dzieckiem, teraz robię je ja.

Składniki:

  • 1 kg małych pieczarek
    2 litry wody
    1/2 łyżki octu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru

    Do panierki:
    3 jajka
    ok 3/4 szklanki mąki pszennej
    ok 2 szklanki bułki tartej

    Zalewa:
    6 szklanek wody
    1,5 szklanki octu
    15 płaskich łyżeczek soli
    30 płaskich łyżeczek cukru

    1 marchewka pokrojona w plastry (po kilka do każdego słoika)
    ziarenka gorczycy (po 1/2 łyżeczki do każdego słoika)

    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane panierowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parzenie pieczarek 1. Wodę zagotować wraz ze solą, cukrem i octem, wrzucić pieczarki i gotować ok 5 min. Pieczarki wyjąć i wystudzić.
  • opanierowane pieczarki 2. Wystudzone pieczarki opanierować w mące pszennej, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej.
  • smażenie 3. Opanierowane pieczarki usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, wystudzić.
  • 4. Składniki zalewy zagotować.
  • pieczarki w słoikach 5. Do wyparzonych słoików ułożyć po kilka plasterków marchewki i po pół łyżeczki gorczycy. Wrzucić zimne usmażone pieczarki i zalać gorąca zalewą. Słoiki zakręcić.

Porady

Należy pamiętać, aby nie nakładać pieczarek do pełna w słoikach, gdyż pieczarki pęcznieją. Pieczarki nadają się do jedzenia najwcześniej ok 2tyg po ich sporządzeniu, jednak jeszcze lepsze są gdy poleżą dłużej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować