Marokańska zupa z mlekiem kokosowym

0 (0 ocen)

Harira to narodowa marokańska zupa, charakteryzuje się ciekawym smakiem i aromatem. Jest niezwykle rozgrzewająca i sycąca

Składniki:

  • -2 zielone, świeże papryki
    -1kg świeżych pomidorów
    -1 duża cebula
    -2 ząbki czosnki
    -2 łyżki oleju kokosowego
    -0,5l wody
    -1/3 łyżeczki cynamonu
    -100ml mleka kokosowego
    -pół łyżeczki kurkumy
    -1/2 łyżeczka sproszowanego imbiru
    -sól, pieprz do smaku
    -1 puszka ciecierzycy
    -50g ryżu
    -1 łyżka przyprawy (pomidory suszone z czosnkiem)
    -pół papryczki chili
    -1 łyżka soku z limonki
    -3 łyżki przecieru pomidorowego
    -1 marchewka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Marokańska zupa z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1pw911m 1. -ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu
    -warzywa myjemy i kroimy na małe kawałki
    --marchew trzemy na tarcę
    -garnek rozgrzewamy z dodatkiem oleju kokosowego, wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy
    -dodajemy paprykę, marchew, chili, pomidory i wszystko dokładnie mieszamy
    -dodajemy przyprawy, wodę oraz mleko kokosowe i gotujemy do miękkości pod przykrywką
    -całość dokładnie blendujemy (jeśli zupa okaże się dla Ciebie zbyt gęsta- wlej więcej wody)
    -ciecierzycę odsączamy z wody i dokładnie płuczemy
    -ryż, ciecierzycę oraz sok z limonki dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z gazu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Mleko Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

4.42 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Zupa Curry

To może cię zainteresować