Tofurnik dyniowy,

4 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Ciasto idealne do jesiennej gorącej herbatki pełnej cytryny, pomarańczy i goździków!

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -pół szklanki erytrolu/ksylitolu
    -360g tofu naturalnego
    -100g ugotowanej kaszy jaglanej
    -4 jajka M
    -1 łyżeczka cynamonu
    -30g mąki ryżowej
    -300g dyni Hokkaido
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
    -6 łyżek soku z cytryny
    -4 łyżki wody

    dodatkowo:
    -1 tabliczka gorzkiej czekolady
    -30g masła klarowanego
    -garść nasion słonecznika
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta z warzyw Ciasto z dyni

Tofurnik dyniowy, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -dynię kroimy na kawałki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 20 minut,aż będzie miękka
    -dynię wyjmujemy z piekarnika i studzimy -wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie blendujemy
    -spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę
    -ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160C przez 45 minut
    -studzimy przy lekko uchylonym piekarniku
    -czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej
    -czekoladę odstawiamy , mieszamy i równomiernie wykładamy na ciasto
    -posypujemy nasionami słonecznika
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez laktozy Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować