Makowiec japoński

4.5 (201 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jabłko w makowcu dodaje wilgoci ciastu i sprawia, że nie jest tak "ciężkie".

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej

    2 żółtka

    ½ kostki margaryny

    1 łyżeczka cukru pudru

    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia




    Masa makowa

    1 puszka masy makowej słodkiej

    6 białek

    4 żółtka

    10 dag margaryny

    5 łyżek mąki

    2 duże jabłka
    3 łyżki płynnego miodu

    Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki
    2 łyżeczki proszku do pieczenie



    Kruszonka

    ½ szklanki cukru

    ½ kostki margaryny

    1 1/3 szklanki mąki

Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki.

    Wyrobić kruszonkę z podanych składników.




    Białka ubić na sztywno.
    Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką.




    Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować