Makowiec japoński

  • wyświetlono: 4222 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Lubię makowce. Nawet bardzo. Ten pierwszy raz robiłam na święta. I to dużą blachę. Jeśli ktoś chce małą porcję np. tortownicę o śr. ok. 20 cm to należy robić z połowy porcji.

kasiunia

Składniki

400 g suchego maku
500 ml mleka
35 dag cukru
60 dag jabłek
9 jaj
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
9 łyżek grysiku
150 g bakalii

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec japoński

  • 1. Mak wsypać do rondelka, zalać mlekiem, gotować 10-15 min, aż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Ostudzić i zemleć dwa razy w maszynce do mielenia.
    Bakalie posiekać, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać mak, jabłka i bakalie z kaszą. W drugiej misce ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie pianę partiami do masy makowej. Wylać ciasto do większej formy (u mnie 37 x 21). Piec około godziny w 180 st. C. Po ostudzeniu udekorować polewą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec japoński

Dodane przez: Bilcia

Makowiec japoński

Pyszne ciasto bez mąki dla odchudzających...

image-1v57rwp

Dodane przez: elapolo

Japoński makowiec

To połączenie maki i jabłek jest...

Japoński makowiec z pijaną śliwką

Dodane przez: Jaga85

Japoński makowiec z pijaną śliwką

Makowiec japoński to jeden z moich...

makowiec japoński

Dodane przez: kowwioleta

makowiec japoński

Pyszna masa makowa z połączeniem...

image-26geolv

Dodane przez: Ewelina Marcin

Japoński makowiec z musem jabłkowym

Idealne ciasto dla fanów makowca...

Makowiec japoński ze śmietaną

Dodane przez: juchab

Makowiec japoński ze śmietaną

Rozkosz podniebienia

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE