Mój przepis jest prosty, szybki, smaczny i przede wszystkim zdrowy.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 cukinia
1 ząbek czosnku
100 gr makaronu penne
1 opakowanie mozarelli light
1 łyżka oleju rzepakowego
4 łyżki gorącej wody w której gotował się makaron
2 łyżeczki kaparów
1 łyżeczka ziół dalmatyńskich lu prowansalskich
½ łyżeczki chili peperonicini
kilka listków świeżej bazylii i pietruszki
pieprz, sól
Makaron penne z cukinią i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makron zagotuj według przepisu na opakowaniu.
Cukinię umyj i pokrój na cienkie plasterki. Czosnek zmiażdż i podsmaż 15 s na rozgrzanym tłuszczu, następnie dodaj cukinię i duś ją na małym ogniu aż całkowicie zmięknie.
Ugotowany makaron, odcedzony dodaj do cukinii, wymieszaj składniki i dopraw ziołami oraz solą i pieprzem.
Mozarellę pokrój na plasterki, i połóż na makaronie i cukinii. Patelnię przykryj pokrywą. Chwilę wszystko podduś aż mozarella się rozpuści.
Gotowe danie przełóż na talerze i udekoruj pomidorkami koktajlowymi oraz listkami bazylii.
Komentarze