Leniwe z dynią

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Proste, szybkie, sycące i smaczne. Leniwe z dynią z miodem i z przyrumienionymi orzechami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • twaróg tłusty lub półtłusty - 1 kostka
    3 łyżki pieczonej dyni hokkaido
    mąka orkiszowa jasna - 1 szklanka + do podsypywania
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli

    cukier trzcinowy - 1 łyżka lub miód
    orzechy drobno posiekane
    olej lub masło
    otarta skórka z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Kluski Dania główne

Leniwe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg i pieczoną dynię blenderujemy, następnie dodajemy mąkę i cynamon. Wyrabiamy lekko ciasto ręką. Kiedy się prawie połączy dzielimy ciasto na 3 części.
    Na posypaną mąką stolnicę wykładamy kawałki ciasta i formujemy wałeczki. Kroimy nożem na skośne kluski.
    Wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy ok. 3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągamy je łyżką cedzakową na rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem i rumienimy. Pod koniec dodajemy cynamon i dodajemy orzechy posiekane aby się lekko podpiekły. Rozkładamy na talerze, polewamy miodem, posypujemy skórką z pomarańczy i dodajemy świeże zioła np. melisę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować