Lekki śmietanowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i proste ciasto idealne na co dzień i od święta.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    - biszkopt:
    6 jaj,
    szklanka cukru,
    szklanka mąki krupczatki,
    szczypta soli,
    łyżeczka proszku do pieczenia.
    - masa:
    500 ml śmietany 30%,
    2 śmietan-fixy (należy sprawdzić na jaką ilość śmietany producent zaleca 1 opakowanie),
    cukier puder
    - oraz wiórki kokosowe do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Lekki śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    - biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy powoli - cukier (cały czas wolno miksujemy), żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Masę wylewamy na standardową blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut w 180 st. C.
    - masa:
    śmietankę ubijamy, dodajemy śmietan-fix, dosładzamy do smaku cukrem pudrem.

    Na wystudzony biszkopt wykładamy masę, posypujemy wiórkami i wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.5 (142 ocen)

śmietanowiec z galaretką

To może cię zainteresować