Smażone kwiaty dyni zaliczamy do włoskiego antipasti (fiori di zucca) można je jeść na ciepło lub zimno i na pewno będą ciekawym urozmaiceniem na jesiennym stole.
Kwiaty dyni faszerowane twarożkiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kwiatów usuwam pręciki, żeby nie uszkodzić płatków używam do tego szczypczyków do cukru w kostkach . Ponieważ kwiaty pochodzą z mojego ogródka nie myję ich tylko przedmuchuję. Do miseczki wykładam serek i mieszam je z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i doprawiam do smaku. Masę twarogową umieszczam w foliowym rękawie cukierniczym (można do tego użyć foliowego woreczka z odciętym rogiem). Mleko mieszam z jajem i mąką dodaję szczyptę soli i odstawiam na chwilę.
Kwiaty napełniam twarożkiem delikatnie dociskając końcówki płatków aby kwiatek się "zamknął". Tak przygotowane maczam w cieście i smażę na dobrze rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Dla pozbycia się nadmiaru tłuszczu usmażone wykładam na ręczniki papierowe. Podaję na ciepło zaraz po usmażeniu ale doskonale się też sprawdzają na zimno. Jemy odrywając tylko końcówkę z łodyżką.
Komentarze